Kézműves prémium borok és a hozzájuk illő kiegészítők. Sonka, sajt, pástétom és csokoládé.

Csak a Jó Bor.

Csak a Jó Bor.

Mi van a borban?

2016. július 19. - Szalai Attila

red-wine-1004255_1280.jpg

 

Gondoltam itt a szezon közepe, azaz ideje egy részletes fröccsológiás bejegyzésnek, de ebben az esős időben írni sincs kedve az embernek a fröccsről, a rengeteg változat kipróbálására pedig végképp nem ez a legjobb alkalom. Egy pohár finom bor most is mosolygósabbá tudja tenni a napunkat, de talán az is érdekel benneteket, hogy mitől lesz ez a lenyűgöző, komplex ital olyan, amilyen. 

Mi is van a borban? 

A borok összetétele rendkívül sokféle lehet, a szőlőfajtáktól, a termőtalajtól, az időjárástól, az alkalmazott eljárásoktól függően, ráadásul egy bizonyos bor sem tekinthető állandónak: fejlődik vagy visszafejlődik az idő múlásával. Általánosságban elmondható azonban, hogy a legfőbb alkotóeleme, 70-85%-a víz, ezen kívül tartalmaz alkoholokat, cukrokat, szerves savakat, fenolos- és nitrogéntartalmú vegyületeket, aromakomponenseket, ásványi anyagokat és vitaminokat. Rengeteg csodás dolgot, lássuk, minek mi a szerepe.

Alkoholok között elsősorban az etil alkoholról beszélünk. A bor alkoholtartalma az erjedés során, a mustban található cukrokból keletkezik, általában 8,5-14v/v% között van. (Az élesztőgombák 16,5% alkoholtartalom felett elpusztulnak, ezért természetes úton soha nem lesz egy bornak ennél magasabb alkoholtartalma.) Az alkoholnak fontos szerepe van a bor tartósításában és a végleges íz- és illatkarakter kialakulásában, mivel sok szerves anyag (gyanták, zsírok, illóolajok stb.) oldószere. Az alkoholtartalom a bor minőségének egyik lényeges, de nem kizárólagos meghatározója. A bor természetes összetevője minimális mennyiségben a mérgező metil alkohol, a testes bársonyosságot adó, édeskés ízhatású glicerin, valamint magasabb rendű alkoholok, amelyek tovább gazdagítják az aromát.

 autumn-landscape-1034936_1280.jpg

A cukortartalom főleg az erjedés után visszamaradt szőlő- és gyümölcscukor összessége, amelynek mennyisége meghatározza, hogy borunk édes, félédes, félszáraz vagy száraz lesz.

A bor savtartalma és savszerkezete is meghatározó a harmonikus összetétel tekintetében. A borkősav, az almasav és a citromsav a mustban is megtalálhatók, más savak - a tejsav, a borostyánkősav, az ecetsav, a hangyasav, a vajsav a borkészítés folyamán alakulnak ki. A borban található savak idővel folyamatosan tűnnek el: az újbor élénk, az érett bor kiegyensúlyozott, az öregedő bor lapos savakkal rendelkezik. A PH érték közvetlen befolyással van a bor színére is. 

A bor ásványi anyagai között találunk foszfort, klórt, ként, káliumot, nátriumot, kalciumot, magnéziumot, csekély mértékben előfordul a bór, a fluor, a bróm, a jód, a vas, a réz, a mangán, az alumínium, a cink, az ólom, nyomokban az arzén és egyéb fémek.


Bár a bort nem tekinthetjük elsődleges vitaminforrásnak, a jelenleg ismert nagyjából húszféle vitamin felét tartalmazzák változó arányban:  B1, B2, B6, B12, H és PP-vitamint, pantoténsavat, folsavat, mezo-inozitot, kolitn, p-amino-benzoesavat, P-vitaminfaktort.

A bor szín- és aroma összetevői kisebb-nagyobb mértékben azonosak a szőlőben, mustban megtalálható vegyületekkel, de kiegészülnek az erjedés során képződő íz- és illatanyagokkal. A szőlő zöld és sárga színét a karotinoidok, a kékszőlő és a vörösbor színét pedig az antocianinok adják, ezek az ízre minimális hatással vannak. A flavonoidok kissé kesernyések, de mennyiségük csekély. Ennél jellegzetesebbek a katechinek, procianidinek, tanninok, amelyek nemcsak a bor színének, ízének, hanem stabilitásának kialakításában és megőrzésében is szerepet játszanak.

Összességében elmondhatjuk, hogy a borok összetételüknél fogva rengeteg pozitív élettani hatással rendelkeznek, és remek stresszoldók. 

Ennyi tudomány után pedig azt hiszem, megérdemlünk egy pohár jó bort. Én most Iványi Zsófi 2009-es Merlot-jára szavazok. :)

 

Egészségetekre!

 

Borbaráti üdvözlettel:

szalai-attila-szigno.png

 

 

  Szalai Attila 

szőlész-borász

 

/forrás: Kállay Miklós: Borászati kémia Mezőgazda Kiadó, http://www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Boraszati_kemia/adatok.html/

A bejegyzés trackback címe:

https://csakajobor.blog.hu/api/trackback/id/tr258900374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása